Napovednik - otvoritvev 33 festivala LGBT filma (LJ) - Martina Ipša

Napovednik

Dogodki 

Dogodek:
otvoritvev 33 festivala LGBT filma (LJ) - Martina Ipša
Kdaj:
25.11.2017 21.00 h
Kje:
Kinodvor Ljubljana - Ljubljana
Zvrst:
Prireditev

Opis:

Martina Ipša

Martina Ipša, stand up komičarka

Stand up komičarka, ki je več kot le to. Gledališka stand up komedija Muca Maca 2, komedija XXL Bejbe, stand up oddaja Brez dlake na jeziku, satirična TV oddaja Bizarno aktualno, muzikal ekipe Pop TV-jevcev Mož iz Manče, muzikal Prava dekleta; in še bi lahko naštevali. V polju humorja in odrskega ustvarjanja se uspešno predstavlja kot avtorica, scenaristka in igralka.

Je ena izmed tistih, ki so slovensko stand up komedijo odvijali iz povojev. V svojih stand up nastopih vse od začetka stavi na drznost in izvirnost in zaradi svojega pristnega in nevsiljivega humorja ostaja priljubljena pri občinstvih najrazličnejših profilov. S stand upom se ukvarja od l.2005, ko se je udeležila delavnic za stand up komedijo z Željkom Vukmirico. S svojimi nastopi vedno znova preseneča in navdušuje, saj je ni teme, ki se je ne bi lotila spretno in silno smešno.

Več o Martini

33. FESTIVAL LGBT FILMA

link festivala www.ljudmila.org/siqrd/fglf

Ljubljanski festival LGBT filma je najstarejša tovrstna prireditev v Evropi. V svoji 33-letni zgodovini je odigral pomembno vlogo tako na področju emancipacije takoimenovanih novih družbenih gibanj osemdesetih let kot na področju socialnega in estetskega ozaveščanja gejevske in širše populacije.

Leta 1984 je v tedanje alternativno desetletje zarezal še en umetniško prebuden projekt in sicer Škucov Magnus festival za socializacijo homoseksualnosti. Organizatorji so istospolno usmerjenost hoteli iztrgati biološkemu determinizmu in jo socializirati zlasti s prireditvami, filmi, performansi, okroglimi mizami in razstavami, ki so v duhu alternativnih osemdesetih neločljivo združevale upor, inovacijo, statement in art. Tako FGLF še danes poskuša združiti izvirne filmske pristope s pogovori o aktualnih družbenih ali političnih temah, denimo, hendikep, hermafroditizem, aids, razmerje med biološkim in družbenim spolom, zgodovina homoseksualnosti in gibanj. 

Magnusov festival je zaradi mnogih družbeno nenaklonjenih okoliščinah leta 1987 poniknil, ohranil in razvil pa se je njegov najslikovitejši in najzgovornejši del, Ljubljanski festival lezbičnega in gejevskega filma, ki ga danes poznamo kot najstarejšo tovrstno prireditev v Evropi. V svoji dolgi zgodovini je odigral pomembno vlogo tako na področju emancipacije tako imenovanih novih družbenih gibanj osemdesetih let kot na področju socialnega in estetskega ozaveščanja gejevske in širše populacije.

Festival je vedno upošteval tradicijo združevanja umetnostne avantgarde in družbenega aktivizma, hkrati pa se je bojeval proti nevidnosti gejevskega in lezbičnega filma, njegovi potisnjenosti na skrajen rob sodobnih filmskih tokov ali obsojenosti na ozek krog publike. V okoliščinah naraščajoče trendovske avdiovizualne eksploatacije stereotipnih vzorcev je poskušal redefinirati tradicionalni koncept, na katerem se utemeljuje klasični gejevski filmski festival, in pozdravljal nove trende v smeri razširjanja definicije gejevskega in lezbičnega filma. Festival se je izogibal filmom, ki utrjujejo stereotipe in klišeje »gejevskega in lezbičnega filma«, ter se prednostno posvečal tistim, ki pokušajo razširiti definicijo spola in seksualnosti nasploh ter spolne identitete umestiti v družbeno in aktualno politično okolje. 

Dvorana, 25. 11. 2017 21:00

33. festival LGBT filma

Chavela
Chavela

Predfilm: Po gladini

 

Ljubeč poklon legendarni mehiški pevki Chaveli Vargas, ki je očarala občinstvo s svojim čudovitim raskavim glasom, strastnimi nastopi in brezkompromisno držo. Dokumentarec, zgrajen okoli ekskluzivnega intervjuja iz leta 1991, oriše umetničino razburkano življenjsko pot – od mladostne afere s Frido Kahlo do preboja na mednarodno prizorišče, h kateremu je v devetdesetih pripomogel njen dolgoletni občudovalec Pedro Almodóvar. Chavela je portret ženske, ki si je drznila oblačiti, govoriti, peti in sanjati tako, kot je sama hotela.

»'Osamljenost', 'bolečina' in 'obup' so ključne besede v repertoarju legendarne mehiške pevke, a kot v dokumentarcu pripomni občudovalec, so lahko mračna čustva izjemno katarzična. In res: pričujoči opis pevkinega pestrega življenja se izkaže za silno zanosnega. Tako oboževalci kot tisti nepoučeni bodo z navdušenjem odkrivali glasbo velike vokalistke, katere mednarodni uspeh je doživel nov zagon, ko je začel Pedro Almodóvar njene pesmi vrteti v svojih filmih. Intervjuji, arhivsko gradivo in fotografije, vključno s posnetki Chavele same – tako v intervjujih kot v polnem zaletu na odru –, se združijo v slikovit portret umetniške, družbene in seksualne upornice /…/. Filmi o izpovedovanju trpljenja so redko tako navdihujoči.«
- Jonathan Romney, Screen Daily

»/…/ ljubeč poklon mehiški pevki Chaveli Vargas, pionirki svobodnega duha, katere apetit po tekili in ženskah ni bil nič manj legendaren kot njen presunljivi vokal. /…/ Pijači vdana upornica, ki je v mehiški popularni glasbi zrušila prevladujoči stereotip o ženstveni, spogledljivi, z boki migajoči senjoriti, skozi ves film obvladuje oder s strastnimi nastopi in značilnim androginim videzom /…/, zaradi katerega je postala queerovska ikona, še preden se je pri enainosemdesetih letih javno izrekla za lezbijko.«
- David Rooney, The Hollywood Reporter

»Dokumentarec, ki ga ne smete zamuditi. /…/ Izvemo, da je mlada Vargasova odkrila svojo odrsko identiteto, ko je šokirala Mexico City z moško kombinacijo hlač in ponča; zaradi njenih balad v slogu ranchera pa se ji očitno ni mogla upreti polovica poročenih žensk iz mehiške visoke družbe – niti, kot je trdila, Ava Gardner. Pesmi so čudovite: pričevanje o pionirki, ki je najbrž ultimativna nočna mora Donalda Trumpa – lezbična mehiška diva, ki vam zlomi srce.«
- Jonathan Romney, The Guardian

 

Prizorišče

Prizorišče:
Kinodvor Ljubljana
Naslov:
Kolodvorska 13
Poštna št.:
1000
Mesto:
Ljubljana

Opis:

Kinodvor. Mestni kino. Kolodvorska 13, Ljubljana. Blagajna se odpre uro pred prvo predstavo. Informacije/rezervacije: 
blagajna@kinodvor.org / tel.: 01 239-22-17.